Nr 5, 2007, årgång 42 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Prova på att paddla hos Sollentuna kanotsällskap i Norrviken

Vid Norrvikens sydvästra strand ligger Sollentuna kanotsällskaps klubbhus. En fin sommardag är det populärt att ge sig ut på sjön med klubbens kanoter.

– Det är frihetskänslan att paddla kanot som jag tror lockar många, säger Johan Hedman som är ordförande i Sollentuna kanotsällskap.
Friheten och lättheten att kunna svänga när man vill och paddla dit man vill är en sida av kanotsportandet, att komma nära naturen och att samtidigt få motion är en annan.
I Norrviken, där Sollentuna kanotsällskap håller till, kan vem som helst prova på att paddla varje dag under kanotsäsongen.
– Vi har generösa öppettider, vi har öppet varje dag från och med juni till och med augusti, säger Johan Hedman.
Vädret har bjudit på en hel del regndagar och då har det varit tomt på folk vid klubblokalen där uthyrning och lån av kanoterna sker. Idag skiner augusti-solen, det är lördag och efter en halv timme är alla kanoter ute på Norrvikens vatten. Flera familjer får återvända hem utan att ha kunnat paddla.
– Vi skulle gärna vilja bygga ut och få plats för fler kanoter och även dra in vatten och avlopp så att man till exempel kan duscha efter ett träningspass. Men till det behöver vi hjälp från kommunen, säger Johan Hedman.


Johan Hedman, ordförande i Sollentuna kanotsällskap.
 

Victoria Berggren provar en tävlingskanot.

Anders Wallander motionerar med kanot.


Både för elit och motionärer
En av dem som mest paddlar för motionens skull är Anders Wallander. Han gick med i klubben förra året, tidigare hade han bara provat att paddla ett par gånger. Han har varit lockad av paddling ända sedan han gick på Kungliga Tekniska Högskolan för tio år sedan och där flera av hans vänner paddlade kanot på fritiden. Nu bor han i Sollentuna och kanoterna i Norrviken har blivit en del av hans liv. Anders paddlar två, tre gånger i veckan.
– En sådan här dag när solen skiner är det extra skönt att paddla, säger Anders Wallander.
Johan Hedman kallar Anders Wallander för en elitmotionär, själv har Johan tidigare tävlat i både k1, k2 och k4, det vill säga enmans-, tvåmans- och fyrmanskanot.

Långväga besök
Idag är en familj som bor i Tyskland på besök, Peter och Petra Berggren och deras dotter Victoria. De är vänner till Johan och de provar på att paddla för första gången. Johan instruerar i hur man sätter sig i kanoten utan att den går runt. Den ena handen håller i sittbrunnens framkant och den andra i bryggkanten och sedan sätter man en fot i taget i kanoten. Slutligen sätter man sig utan att släppa taget med händerna. Balans får man sedan med paddeln, som en lindansare, och genom att vara avslappnad.
Victoria är 11 år. Fast hon är nybörjare ska hon få prova något riktigt svårt, att försöka paddla en avancerad tävlingskanot. Den är väldigt ostadig i vattnet och att hålla balansen är en svår konst. Victoria går runt fem gånger innan hon ger upp. Men vattnet är varmt och hon är glad trots de misslyckade försöken. Det enda som besvärar henne är den gyttjiga bottnen som fötterna sjunker ner i när hon ska klättra upp på bryggan.

Sollentuna Kanotsällskap

Sollentuna kanotsällskap grundades 1968. Klubb- och kanothus ligger vid sjön Norrviken mitt emot Norrvikens IP, adress Strandpromenaden 2.
Kanot är samlingsnamnet på två huvudtyper av båtar, kajak och kanadensare. Kajaken är däckad och med en dubbelpaddel, kanadensaren är öppen och paddlas med en enkelpaddel.
Varje år i början av sommaren arrangerar klubben maratonloppet Norrviken Runt, som ingår i Kanotklassikern.
I början av sommarlovet arrangerar klubben nybörjarkurser i kajakpaddling för vuxna och ungdomar.
Medlemskap i klubben berättigar till fri paddling i klubbens kanoter (kajaker och kanadensare) under klubbens öppettider under juni – augusti vardagar kl 18-20, lördagar och söndagar kl 13-15.
Icke medlemmar kan hyra kanadensare under samma tider. Mer information finns på www.sollentunakanot.se.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61