Nr 5, 2007, årgång 42 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Sollentuna förvandlas ständigt. Nu byggs stadsliknande kvarter i Sollentuna centrum. Redan har det byggts prisbelönta stadskvarter vid Bygdevägen. I de olika kommundelarna finns det arkitektoniska mästerverk att njuta av.

Sollentunajournalen ska en tid framöver besöka några av dem – hus och byggnader som har karaktär, som sticker ut, som syns. Första besöket är hos familjen Anna och Pierre Carlson i det nybyggda funkishuset vid Landsnora kvarn. Ciceron är journalisten, författaren och sollentunabon Göran Lager.

Barnfamilj byggde sitt drömhus

Det växer lavendel i en rabatt och det är inte oviktigt. Granne ligger Landsnora kvarn. Dammarna är igenvuxna trots renovering. Mellan kvarnen och huset skär det som en kniv i tradition, stil, samtid och dåtid.
Ett hus med ett runt torn, ett ”Tatlins torn” fast spegelvänt, och så med en fyrkantig byggnad som gör tornet ännu rundare och högre.
Följ med in i Carlsons hus på Falkbergsvägen i Landsnora.

När det gäller nya hus är de ofta så intimt förknippade med ägarna, de som bor i huset, att man blir nyfiken inte bara på huset utan också på dem som lever, äter, sover i det.
Carlsons hus klättrar upp från basen av Falkberget. Mellan tallarna glittrar Edsviken – till tomten hör en egen brygga.
Husägarna, Anna och Pierre Carlson, jobbar båda inom IT, men Anna är mammaledig just nu och egentligen utbildad lantmästare från Alnarp.
– Jag vill ha trädgård och det är ett projekt, säger hon och pekar mot lavendeln på ena sida garageuppfarten och mot jasminen på den andra. Mot vägsidan har hon satt två himalayabjörkar med kritvita stammar, lika vita som husfasaden.
– Vi har valt vitt – i vår tidigare bostad var det alla möjliga färger och guld och blått och nu vill jag att det bara ska vara vitt.
Inomhus är det små tavlor här och där, en färgsprakande kudde, barnens lustigt färggranna leksaker, står för färgen annars är väggarna vita.
Lampor gör resten, små spottar som kastar ljuskäglor och som skapar rum och intimitet.
– Vi ville ha ett runt hus och skissade en hel del själva innan vi till slut fick tag i arkitekten Pål Ross som gjort sig känd för runda hus.
– Vi hittade tomten när vi gick på promenad, då bodde vi i en lägenhet i närheten av Edsbacka.

Svår tomt
Det är en eländig tomt, berg, skog och brant, men för Carlsons hus var tomten perfekt. Huset står upp, men ligger samtidigt ner efter marken i två våningsplan och låter det runda tornet bygga på ytterligare en våning i en souterränglösning.
Från entrén som vetter mot dammarna och Landsnora kvarn går en vackert svängd trapp inne i huset i borstad och oljad ek, belyst med en ljusslinga. Där nere har familjen inrett ett biorum med storbildsteve i kombination med tvättstuga och en liten vinkällare granne med ett tvåbilsgarage och ett teknikrum. Carlsons hus är självfallet IT-utvecklat, ett intelligent hus med elteknik och larm kopplat till teknikrummet och med Sollentuna Energis fiber rätt in.
Arkitekten Pål Ross menar att han ”inte bygger runda hus” utan har ett ”ofyrkantigt” sätt att se på tillvaron.
– Han gjorde väldigt djupa intervjuer med mig och Pierre innan det kom ett första förslag, berättar Anna Carlson.
Pål Ross har en antroposofisk bakgrund där det som är rätvinkligt inte alltid ses som det allra bästa för människan.
– Personligen tycker jag att det är trevligare att röra sig i miljöer som inte är fyrkantiga. Tänk på hur vi genar och skär i kurvor. Vårt naturliga mönster går på diagonalen, förklarar han.
Ställer man sig utanför huset och har Landsnora kvarn i ryggen så syns det tydligt att huset är byggt kring en kvadrat och en cirkel.

Vinterträdgård i huset
En trappa upp ligger det stora vardagsrummet tillsammans med en kökshörna och lekrum för barnen. På väg ut till den trädäckade terassen i solläge finns en vinterträdgård, ett orangeri som håller 14 grader varmt vintertid.
Ytterligare en trappa upp i det runda tornet har Anna och Pierre sitt sovrum i anslutning till ett vackert badrum med bubbelbadkar och ett ”klassiskt funkisrunt” fönster. Vardagsrummet har takhöjd ända upp så högsta våningen bildar balkong inåt huset.
En förutsättning för byggnadssättet har varit gjuttekniken. Väggarna och husstommarna är gjutna i betong på plats i en expanderbar polystyren som kan formas precis som arkitekten vill.
– Nu vill jag anlägga trädgården, jag kan ju de latinska namnen på åtskilliga ogräs och alla finns representerade här i slänten, säger Anna och pekar till höger om garageuppfarten. Nu ska de bort.
– Den buskiga lavendeln på andra sidan är alltså inte oväsentlig, det är första ansatsen till en ordnad trädgård och inne i orangeriet gror rudbeckia, prästkragar och andra mäktiga perenner som ska blomma nästa säsong vid Carlsons hus i Landsnora.

Fotnot: Tatlins torn finns inte i verkligheten. Det planerades som en hyllning till tredje internationalen och skulle bli närmare 400 meter högt och vrida sig med automatik. En modell finns på Moderna Museet i Stockholm.


Vinterträdgården ligger i anslutning till köket.


 


Kontrasten är slående mellan det runda tornet och den fyrkantiga delen.


Baksidan av huset har en stor trädäckad uteplats med utgångar från vinterträdgården och köket.


Emilia Carlson med mamma Anna.


Ett loft delar av den väl tilltagna takhöjden i vardagsrummet.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61