Nr 3, 2006, årgång 41 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Jörgen ger uttryck för livet genom sin konst av aska

Jörgen Martinsson med hundvalpen Morris i sin ateljé i Viby. Jörgen Martinsson, som inspireras av eld och aska, ställer ut tavlor och skulpturer på Galleri Aniara under våren.

Sollentunakonstnären Jörgen Martinsson ställer ut på Galleri Aniara den 20 maj – 25 juni.

Bilder i aska är arbetsnamnet på Jörgen Martinssons utställning på Galleri Aniara mellan den 20 maj och 25 juni. Utställningen kunde också heta Bilder av aska eller Efter elden. Eld är en av förutsättningarna för många av de verk Jörgen Martinsson skapar i sin ateljé vid sjön Ravalen i Viby. Hit var Sollentunajournalen bjuden en dag i april för att få en försmak av utställningen. Här har han bott sedan 1979.

Jörgen Martinsson är född 1935 och har arbetat som konstnär sedan 60-talet, främst som skulptör. Han har tidigare arbetat mycket med beställningsverk och flera av hans skulpturer och konstverk finns på offentliga platser runt om i Sverige.

Tar själv initiativ
Som pensionär kan han numera arbeta med det han själv tar initiativ till. I mitten av nittiotalet tog hans skapande en annan riktning.
­– Folkmordet i Rwanda berörde mig starkt. Efter att ha sett bilder på en mor med sitt döda barn i famnen kunde jag inte längre arbeta som jag gjort tidigare. Jag lindade in en nalle i ståltråd som jag sedan brände. Kvar fanns formen av det som en gång var en nalle.

Elden är med
I många av Jörgen Martinssons verk har eld varit med på ett eller annat sätt. Stora bilder av aska och kol döljer underliggande bilder. Skulpturerna av ståltråd återstår sedan de underliggande föremålen eldats upp.
– Många uppfattar mina verk som mörka och dystra. Visst kan det vara så men jag vill också ge utryck för livet på detta sätt. Det fantastiska livet finns eller har funnits bakom askan och det som återstår där elden gått fram, säger Jörgen.

Max A3
Sommarutställningen Max A3 finns att se mellan den 29 juni - 27 augusti på Galleri Aniara. Det är en samlingsutställning med 16 särskilt inbjudna konstnärer varav åtta kommer från Sollentuna.

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61