Nr 8, 2004, årgång 39 - Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun

Anki Elken, 37 år, kom till Sollentuna från Norrköping 1993. Det var när hennes man fick jobb i Akalla som de bestämde sig för att lämna Östergötland. Första året bodde de i Helenelund innan de fann sitt hem i Viby, först på Malungsvägen sedan Skillingevägen. Där trivs hela familjen och Anki gillar att fixa och dona i trädgården.
– Numera vet jag vilka växter i min trädgård som får vara i fred för rådjuren säger hon och intygar att närheten till naturen är ett starkt skäl till att det blev Viby.
– Viby är för mig en oas i storstadsregionen nästan som en liten by i stan.

Anki ser flera fördelar med Viby till exempel naturen med ekbackarna, god grannsämja, Ekbackaskolan, närheten till Ica-affären och gångavstånd ner till Norrvikens station. Hon skulle gärna se att det fanns en riktig idrottsarena och konstgräs på fotbollsplanen. Segregationen bekymrar henne och hon saknar en mötesplats för äldre ungdomar där även vuxna kan träffas. Dessutom tycker hon att bilisterna på Vibyvägen kör onödigt fort.

 

Christer Dahlström, 66 år, blev vibybo av en slump. 1969 såg han en annons i en tidning att en tomt med ett äldre hus var till salu i Viby. Han sparade annonsen och la den i en byrålåda.
– Ett halvår senare hittade jag annonsen, blev nyfiken och ringde upp för att fråga vad tomten kostat.
Tomten var inte såld så Christer köpte den. Han renoverade det gamla huset där tidigare rättaren på Viby gård bott. Trädgården hade fruktträd som gav både plommon, päron och äpplen. 1978 styckade han upp tomten och byggde ett nytt hus.
– När vi flyttade till Viby låg det sommarstugor runt omkring och några hus för åretruntboende. På vintern åkte vi skidor direkt ut på gärdena, grillade korv och arrangerade Viby mästerskapen på skidor för barn, tillsammans med de närmsta grannarna.

Nu tycker Christer att Viby är som vilket villasamhälle som helst och någon särskild vibykänsla har han inte, men han mår bra i sitt hus och har i alla fall inom de kommande åren inga planer på att flytta.

 

Förstasidan
Läs fler nummer av Sollentunajournalen

Skriv ut den här sidan

 

Redaktör: Peter Holstad, epost: peter.holstad@sollentuna.se, tel: 08-579 211 61