journalen1.jpg (18794 bytes)Lars G Lindström
journalen2.jpg (6368 bytes) Årgång 35 Nr 8 2000.
Utges av kommunstyrelsen i Sollentuna kommun
Webbversion
Lars G Lindström
Chefredaktör
tel 08-57921161

lars.g.lindstrom@sollentuna.se

Kulturstipendiater
uppmärksammades på Edsbergs slott

Pianisten Helen Eriksson, operasångerskan Jesscia Lindberg och förläggaren/författaren Lennart Högman har av kulturnämnden i Sollentuna utsetts till millenniets första kulturstipendiater. De mottog sina utmärkelser vid en enkel ceremoni på Edsbergs slott fredagen den 8 december.

Samtidigt utdelades Sofiapriset till Ingvar Jörpeland och Lennart Thimrén, rudbecksstiendiet till Christina Araskog-Toll, fotostipendiet till Hans Toll samt byggnadsvårdsdiplom till Karin och Eriq Agelii, Ebba Brahes Väg 2 samt familjen Gerry Johansson, Sollentunaholms Säteri och Sollentunahem AB. Ett nytt stipendium för att "Att väcka barns och ungdomars läslust" tilldelas Förskolan Växthuset.

HELENE ERIKSSON, 27 år, är sedan hösten 1999 halvtidsdoktorand vid Kungliga Musikhögskolans forskarutbildning. Hon har tidigare studerat på Kungliga Musikhögskolan, där hon avlagt pianistexamen och även läst musikvetenskap på kandidatnivå . Efter avslutad skolgång har hon fortsatt att studera piano för ryska konsertpianisten T Jeltova och för den tjejiska konsertpianisten E Jordan. Hon har även deltagit i kurser och mästarklasser för bl a professor D Basjkirov, Moskva och medverkat i olika musikevenemang, t ex festivalen "Musik vid Storsjön".

Helene Eriksson har framträtt som pianist i ett flertal sammanhang, exempelvis som solist med Mittnordiska ungdomssymfoniorkesterns konserter i Sverige och Norge och som solist i Jämtländska kammarorkestern. Hon har vidare gett pianoaftnar och framträtt som ackompanjör på en rad olika platser runt om i Sverige, spelat för Israels och Bulgariens ambassadörer. På hemmaplan har hon på gång en konsert i Amorinasalen nästa år, då framträder hon med ett Chopinprogram den 14:e mars 2001.

Stipendiepengarna vill hon använda till att ytterligare förkovra sitt pianospel och har för avsikt att studera vid Musikaliska akademien i Prag.

JESSICA LINDBERG, 30 år, har frilansat som operasångerska i London och Sverige sedan hon blev klar med sin operahögskoleexamen från Royal Academy of Music i London i juli 1999. Hon är sollentunabo och uppväxt i Edsviken, har varit elev vid Sollentuna Kommunala Musikskola med Birgit Nilsson som lärare i sång, drama och musikteori och med Torgny Lundmark i piano.

Jessica Lindmark är nu stationerad i London, där hon har fått sitt första stora operajobb i sopranrollen som Tatjana i Tjajkovskijs opera Eugene Onegin som nu framförs i London. Hon behöver stipendiet för att kunna fortsätta sin utbildning hos privata sångare och för instudering av roller. Hon har också för avsikt att söka roller vid operahusen i Tyskland.

Bland uppdrag hon redan haft märks deltagande i den anrika Aldeburghfestivalen, där hon samarbetade med vår stora svenska operastjärna Elisabeth Söderström i en romanskonsert. Vid tillfälle hoppas Jessica Lindmark också att få bjuda sollentunaborna på sin sång. Hon har bland annat kontakt med Christer Wallström i Kummelby kyrka, där hon sjungit på julotta och julbön de senaste åren. Det kan också bli medverkan i Amorina Recitals där hon har god kontakt med sin lärare Torgny Lundmark.

LENNART HÖGMAN är ofta förekommande i SollentunaJournalens spalter, dels som förläggare av Veckans bok, dels som ordförande och drivande kraft i Sollentuna Författarsällskap. Han har också ett tidigare liv som kommunalpolitiker, men framför allt tilldelas han nu kulturstipendium som författare till ett antal romaner som har kraft och konstnärlig pregnans och som tydliggör utanförskapet som många nutidsmänniskor med eller mot vår vilja lever i. Han har tidigare utgett böcker om konst och kommunikation.

Målmevetet och outtröttligt har Lennart Högman de senaste åren samtidigt arbetat för Sollentuna Författarsällskap, som han gjort känt långt utanför kommunens gränser. Detta lokala författarsällskap

hör till de mest aktiva just nu med ett stort antal lokala program och stipendieutdelning i flera olika sammanghang och för olika grupper. I förlagsprojektet Veckans bok ger han ut kvalitetsböcker i fickformat som alla har råd att köpa och tid att läsa, och som dessutom numera också finns tillgängliga på nätet. På detta sätt har Lennart Högman vitaliserat bokutgivningen. Han är för närvarande sysselsatt med sin fjärde roman, Igelkottsmördaren, som tar upp svårigheterna att ens i ett mikroperspektiv kunna lösa frågor och komma överens. En bok som belyser en svartsyn som Lennart Högman har när det också gäller att lösa världens stora globala problem och få en fredlig värld att leva i.

Lars G. Lindström

Tillbaka till första sidanTillbaka


 

UTGIVNINGSPLAN FÖR SOLLENTUNA JOURNALEN 2000

Utgivning Annonsmanus
Nr 1   tors 24 februari   9 februari
Nr 2   tors 23 mars   8 mars
Nr 3   tors 27 april   12 april
Nr 4   tors 2 juni   17 maj
Nr 5   tors 21 september   6 september
Nr 6   tors 19 oktober   4 oktober
Nr 7   tors 16 november   2 november
Nr 8   tors 14 december   29 november
Tidningen delas även ut i Sollentuna centrum och i tidningsställ runt om
i Sollentuna